איך משתמשים בסירי לחץ?

איך משתמשים בסירי לחץ?

אולי השם גורם לכם ללחץ אבל אין מה לפחד מהשימוש בסירי לחץ! אחרי שלומדים איך להשתמש בסיר לחץ נפתח עולם שלם של מתכונים וטכניקות בישול שיקלו על החיים שלכם, יקצרו את זמני הבישול וישמרו על ערכים תזונתיים לעומת אלטרנטיבות בשיטות בישול.

אפשר לראות סירי לחץ בתוכניות בישול מקצועיות, סרטונים ביוטיוב ובאינסטגרם ומתכונים באינטרנט – אבל רובנו מפחדים משימוש בסיר לחץ בבית ולא בצדק. השמועות על סכנות בזמן בישול וקושי לתפעל את הסיר הן נחלת העבר, לפני עשרות שנים סירי לחץ נחשבו למסוכנים אבל עם טכנולוגיה מתקדמת ושיפור בבטיחות הסיר, ובעזרת ידע בסיסי שתרכשו במאמר תוכלו לבשל עם סיר לחץ בביטחון מבלי לחשוש! היום סירי לחץ נחשבים לשיטת בישול מהירה שמבטיחה טעמים, טריות ושמירה על ערכים תזונתיים.

איך סיר לחץ עובד?

כשאנחנו מבשלים, נוצרים אדים העולים מהמחבת או הסיר. לרוב אנחנו נבשל ללא מכסה או עם מכסה בעל חור קטן המאפשר לאדים לצאת מהסיר. בסיר לחץ אנחנו "נועלים" את האדים בתוך הסיר מה שמעלה את טמפרטורת המים והקיטור שנוצר חודר למרכיבים בתוך הסיר. באמצעות הטמפרטורה הגבוהה והלחץ בסיר, זמן הבישול מתקצר ומפרקמרכך מרכיבים בשליש מהזמן שהיה לוקח לתבשיל להתבשל בסיר רגיל או בתנור.

סיר לחץ הוא סיר המיועד לשאת לחצים גדולים (ולכן לעולם לא נשתמש בסיר רגיל עם מכסה של סיר לחץ), והוא מגיע עם מכסה מיוחד שננעל על דפנות הסיר. על המכסה יש שסתום בטיחות שמבטיח פריקת לחץ במידה והלחץ המצטבר גדול מדי ובכך מונע אפשרות של "פיצוץ" בתוך הסיר. בנוסף ברוב הסירים היום קיים מנגנון בטיחות המבטיח כי לא ניתן יהיה לפתוח את הסיר בזמן שיש בו לחץ, ורק לאחר פריקת הלחץ יתאפשר לפתוח את המכסה.

היתרונות בשימוש בסירי לחץ

חוץ מה-"שואו" המגניב שסיר לחץ מביא למטבח, טכניקת הבישול וחיסכון בחשמל (פחות זמן על הגז = עלות נמוכה), יש 2 יתרונות עיקריים לשימוש בבישול באמצעות סיר לחץ:

קיצור זמן הבישול

דיברנו על זה בקצרה בתחילת המאמר, באמצעות סיר לחץ ניתן לקצר את זמן הבישול בכ-60%. המשמעות של זה היא שתוכלו לבשל קטניות ובשר שלרוב מצריכים בישול ארוך כדי להתרכך בפרק זמן קצר באופן משמעותי. תוכלו גם לנצל את מהירות הבישול גם לבשל מרכיבים שלרוב דורשים זמן בישול יחסית נמוך כמו אורז, לדקות אחדות של בישול.

שמירה על הערכים התזונתיים

מאחר ובסיר לחץ אנחנו נשתמש בפחות מהנוזלים שנשתמש בטכניקות בישול אחרות (וזאת משום שהאדים נשארים בתוך הסיר ולא מתאדים החוצה), טעם המרכיבים נשמר בצורה טובה יותר וערכים תזנותיים לא "נאבדים" בזמן האידוי. בנוסף קיצור זמן הבישול מונע התחמצנות של מרכיבים, כך למשל ירקות מאבדים מהצבע שלהם בזמן בישול רגיל לעומת שמירה על צבע טבעי טרי בבישול בסיר לחץ.

סירי הלחץ של סולתם

קטגוריית סירי הלחץ שלנו מתחלקת ל – 2 סוגים עיקריים:

  • סירי מנוף (הפשוטים יותר)
  • סירים חדשים עם מספר מנגנוני בטיחות

סירי מנוף

סיר נירוסטה, 7 ליטר 22 ס"מ
סיר נירוסטה, 12 ליטר 24 ס"מ
סיר נירוסטה, 9 ליטר, 24 ס"מ

סירי לחץ עם מנגנון בטיחות

סיר לחץ – קומפורט, 24 ס"מ, 9 ליטר (מגיע גם עם מכסה רגיל)
סיר לחץ קוואטרו – 22 ס"מ, 4 ליטר (מגיע גם עם מכסה רגיל)
מארז סיר 4 ליטר + סיר 7 ליטר (מגיע גם עם מכסה רגיל)

איך ומה מבשלים בסיר לחץ?

שאלה מצוינת! בדיוק בשביל זה הכנו לכם סרטון לשימוש בסירי הלחץ שלנו ככה תוכלו להשתמש בהם בביטחון ובבטיחות:

עשינו לכם חשק לבשל? מעולה!

מתכון לקדירת בקר ושעועית לבנה – מאיה דרין

רשימת חומרים ל-4 מנות:

  •  קילו בשר צוואר עגל חתוך לקוביות בגודל  2X2 (אפשר לבקש מהקצב לנקות ולחתוך את הבשר)
  • 4 יח׳ עצם מח
  • 1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
  • 8 יח׳ שאלוטס
  • 2 גזרים
  • 3 שיני שום קלופות
  • 2 יח׳ סלרי אמריקאי
  • 2 יח׳ שומר
  • 3 עגבניות קלופות
  • 2 כוסות שעועית לבנה מושרית למשך הלילה
  • 3 כפות שמן זית לטיגון
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • ⅓ כפית פפריקה חריפה
  • מים עד כדי כיסוי
  • 5 עלי דפנה
  • 8 יח' פלפל אנגלי שלם

אופן ההכנה:

  1. משחימים את הבשר והעצמות בסיר עם שמן זית.
  2. לאחר השחמה מוציאים את הבשר ושומרים בצד
  3. באותו הסיר, מטגנים את הבצל כ- 2 דקות, מוסיפים את השאלוטס והגזר, מטגנים במשך כמה שניות. מוציאים מהסיר.
  4. מחזירים את הבשר לסיר, מחזירים את הירקות המושחמים.
  5. מוסיפים שום, שומר, סלרי, העגבניות ושעועית מושרית ומסוננת.
  6. מוסיפים רסק העגבניות, תבלינים והמים עד כדי ¾ גובה. מערבבים היטב.
  7. מבשלים בסיר לחץ לפי הוראות היצרן. מתקנים תיבול לפי הצורך.
צריך סיוע ?