תבשילי קדירה הם לא רק מנחמים אלא גם מלאים בטעמים, במיוחד בימי החורף הקרים.
תבשילים אלה יכולים לספק תחושת שובע נפלאה וטעמים עמוקים שאפשר להגיע אליהם רק באמצעות בישול ארוך. בכל העולם אנשים נהנים מתבשילי קדירה, ובישראל הם פופולריים במיוחד. יש מגוון רחב של תבשילים המגיעים ממדינות שונות, כמו החמין הישראלי, הגולש ההונגרי ופאי הרועים הבריטי. אם אתם רוצים להגיע לטעם מושלם בהכנת תבשיל קדירה, כדאי שתדעו את הסודות והטיפים שישפרו את יכולות הבישול שלכם.
למה זה טוב לאכול תבשילי קדירה בחורף
- בימים של חורף קר, הגוף שלנו משתמש בכל האנרגיות שיש לו כדי לשמור על חום גוף. בשביל לעזור לו לעשות את זה, כדאי לאכול אוכל חם וטעים, ואם הוא גם מספק תחושת נחמה — עוד יותר טוב. תבשיל קדירה שנכנס לתנור למשך כמה שעות, ויוצא ממנו מהביל ועם ריח שאי אפשר להתעלם ממנו, הוא דרך נפלאה להתחמם בחורף ולחזק את גופנו.
- בחורף אנחנו נוטים לאכול יותר. זה קורה בגלל שהטמפרטורה יורדת והימים קצרים יותר וחשוכים יותר, ובישראל התופעה הזאת אפילו בולטת יותר בגלל שהקיץ שלנו נמשך חודשים ארוכים ואין באמת עונה סתווית באמצע שיכולה להכין את הגוף שלנו למעבר לעונה הקרה. אז אם אנחנו כבר מסתגרים יותר בבית ואוכלים יותר, עדיף לאכול אוכל מזין ובריא, זהו בדיוק סוג האוכל שמומלץ להכין בתבשילי קדירה בבישול ארוך.
- משעמם לכם בחורף? לא אם תכינו מאכלי קדירה. להכין תבשילים שונים, לקרוא מתכונים ולעשות את כל ההכנות הדרושות בשביל לקבל בסוף תבשיל מושלם זו פעילות מהנה. הבישול מעביר את הזמן ומספק תעסוקה, בעיקר בימים גשומים וקרים בהם כדאי להסתגר בבית.
תבשילי קדירה לחורף — למה הם כל כך פופולריים?
תבשיל קדרה הוא ארוחה שלמה בסיר אחד שמלא בדברים טעימים.
זה יכול להיות תבשיל בשר עם סוגי נתחים שונים, תבשיל עוף, ואפילו ירקות, דגנים, וקטניות, שכולם מתבשלים יחדיו ויוצרים מנה טעימה שעושה נעים בגוף ובנפש.
השילוב של כל המרכיבים האלו במקום אחד הופך את תבשיל הקדירה למזין, טעים וממלא — כל התכונות הטובות שאנחנו רוצים להנות מהם באוכל שלנו.
סוגי תבשילי קדירה
למרות שהם בדרך כלל מעלים אצלנו אסוציאציה של אוכל מנחם, ניתן להכין תבשילי קדירה שיתאימו לכל טעם. יש אינסוף אפשרויות בכל הנוגע להכנת תבשילים טעימים, וכשהם עשויים כמו שצריך, הם יכולים יכול להיות ארוחה טעימה ומזינה שבטוח תשמח את כל בני הבית או את יושבי השולחן.
הנה כמה תבשילי קדירה מומלצים:
- קדירת עוף – רוב האנשים רואים בתבשיל עוף מנה קלאסית ומנחמת המורכבת מעוף מבושל, אורז, ירקות בשלל צבעים ותבלינים שנותנים את הטאץ' האחרון.
- תבשיל קדירה בשרי עם ירקות שורש – התבשיל המיוחד הזה הזה עשוי מבשר בקר, ירקות שורש ותבלינים, ואפשר לשלב איתו כל רוטב שאתם אוהבים.
- תבשיל קדירה צמחוני – בהחלט אפשר להכין תבשילים צמחוניים לחלוטין, עם מגוון של דגנים וקטניות כמו שעועית, עדשים, טופו (אם אוהבים), ירקות ואורז.
- קדירת שפונדרה עם שעועית לבנה וירקות שורש – לנתח השפונדרה (נקרא גם קשתית או אסאדו), הוא תבשיל קדירה מעולה שדורש סבלנות. הבשר, השעועית והירקות מפתחים טעמים עמוקים ככל שעובר הזמן.
איך מכינים תבשיל קדירה מושלם?
הכנת קדרה טעימה ומזינה לא חייבת להיות קשה. הנה כמה טיפים להכנת התבשיל המושלם:
- השתמשו במרכיבים טריים – ירקות טריים, בשר ומרכיבים אחרים לא רק יהפכו את התבשיל לטעים יותר, אלא גם יגרמו לארוחה להיות מזינה ובריאה יותר.
- בחרו את כלי הבישול הנכון – השתמשו בסיר קדירה גדול מספיק כדי להכיל את כל המרכיבים שלכם. רצוי שיהיה לסיר מכסה הדוק, שיהיה עמיד בחום בתנור ולא יזיק אם גם הידיות יהיו נוחות לשימוש ולא יעבירו חום. סיר קדירה איכותי יעזור להבטיח בישול אחיד.
- הכניסו את המרכיבים בשכבות – מתחילים בשכבת הירקות בתחתית, לאחר מכן החלבון (בשר, עוף וכו'), ולאחר מכן התוספות השונות. זה ימנע מהתחתית להישרף ויאפשר לכל הטעמים להשתלב יחד בצורה מושלמת.
- הימנעו מבישול יתר – אל תשכחו את הקדירה שלכם יותר מדי זמן בתנור — תבשילים מבושלים יתר על המידה יכולים להיות יבשים וקשים. במקרה של ספק, עדיף להוציא קצת לפני הזמן ואז תמיד אפשר להכניס את התבשיל לעוד כמה דקות.
- הוסיפו לחות – כדי למנוע מהתבשיל להיות יבש, הוסיפו כמות קטנה של מרק או מים לפני שאתם מכניסים אותו לתנור.
- אל תשכחו את התיבול – תבלינים ועשבי תיבול יעזרו לפתוח את הטעמים בקדירה שלכם ולגרום לאוכל להיות מעניין יותר. אל תפחדו להוסיף מלח, פלפל ותבלינים אחרים לתבשיל.
- תנו לו להתבשל לאט — בישול איטי הוא המפתח להשגת כל הטעמים המורכבים בתבשיל.
קיבלתם תיאבון?
קדימה, צאו להכין תבשילי קדירה בקלי קלות!
ריכזנו עבורכם את המתכונים האהובים עלינו לתבשילי קדירה בחורף:
צלי שוקיי עוף עם ערמונים ושורשים / מאיה דרין
רשימת רכיבים ל-4 מנות:
8 שוקיי עוף מנוסרים (לבקש מהקצב)
1 שקית ערמונים בוואקום (כ-100 גרם)
12 שאלוטס קלופים וחצויים
2 בצלים סגולים, קלופים וחתוכים לפלחים
8 גזרים צבעוניים קלופים וחתוכים למקלות
2 יחידות שורש פטרוזיליה קלוף
6 שיני שום שלמות
שמן זית לפי הצורך
4 כפות סילאן
2 כפות פפריקה מתוקה
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
מלח לפי הטעם
עשבי תיבול לקישוט
אופן ההכנה:
- מחממים שמן זית במחבת ומשחימים את חצאי השאלטוס. מוציאים ושומרים בצד.
- מחממים שמן זית במחבת ומשחימים את פלחי הבצל הסגול. מוציאים ושומרים בצד.
- מחממים שמן במחבת ומחימים את הגזרים הצבעוניים. מוציאים ושומרים בצד.
- חותכים את שורש הפטרוזיליה בעזרת קולפן לרצועות דקיקות ומשחימים במחבת יבשה. מוציאים ושומרים בצד.
- מתבלים את שוקי העוף במלח, פלפל ופפריקה, מחממים שמן זית במחבת ומשחימים את השוקיים היטב מכל הכיוונים, מוסיפים שיני שום, ערמונים, סילאן, פפריקה, מלח ופלפל.
- יוצקים ½ כוס מים ומביאים לרתיחה, מכסים וממשיכים לבשל כחצי שעה.
- לקראת סוף הבישול מוסיפים שאלוטס, בצל סגול וגזרים צבעוניים ומבשלים יחדיו במשך כ-5 דקות.
- מוסיפים את שורש הפטרוזיליה, מקשטים בעלים ומגישים.
רוסט שייטל עם סלקים צבעוניים / מאיה דארין
רשימת חומרים לסוטאז׳ בקוטר 32 ס״מ:
נתח שייטל במשקל של כ-3 ק״ג – נקי וקשור לרולדה עבה (לבקש מהקצב)
שמן זית לתיבול
מלח אטלנטי גם
פלפל שחור גרוס
½ כפית צ׳ילי גרוס
1 כף זרעי כוסברה כתושים
2 כפות אבקת שום יבש
לסלקים:
2 קילו סלקים צבעוניים
אופן ההכנה:
- מתבלים את הנתח בשמן זית, מערבבים את כל התבלינים ומתבלים את הנתח מכל הצדדים.
- מחממים סוטאז׳ על להבת הגז, יוצקים מעט שמן זית.
- סוגרים את הנתח מכל הצדדים עד שמשחים מאוד.
- מעבירים לתנור שחומם מראש לחום בינוני, 180 מעלות.
- צולים במשך כשעה וחצי. (החישוב הוא 30 דקות ל-1 קילוגרם בשר).
- בינתיים צולים את הסלקים:
מסדרים את הסלקים על תבנית תנור וצולים בתנור בחום בינוני, 180 מעלות במשך כ-40 דקות,
עד שמתרככים, תלוי בגודל.
- בעזרת חוד סכין קטנה מקלפים את הקליפה, חוצים את הסלקים לחצאים/רבעים, מתבלים במלח ובפלפל שחור גרוס.
- מסדרים את הסלקים לצד הרוסט ומגישים בליווי נוזלי הצלייה של הבשר.